2009. február 1., vasárnap

Has burning


Következő elemzésnek szintén egy viszonylag ismeretlenebb tornát választottam, kicsit talán kedvcsinálónak. :)

Az edző: Czanik Balázs (alias Pufi) az utóbbi évek egyik legismertebb edzője. Nevéhez fűződik a capoeira aerobik kifejlesztése, mely brazil harcművészeti alapokra épülő kissé kickbox jellegű torna. Minden fontosabb fitnesz eseményen jelen van dinamikus tornáival, sőt, 2008 októberétől minden héten ingyenes közös tornákat tartott a Testnevelési Egyetemen Mozdulj rá! szlogennel. Csak remélhetjük, hogy a tornasorozat 2009-ben is folytatódik. :)

Torna típusa: Ez egy egészen másfajta mozgás, kőkemény, színtiszta hasizom közel 50 percen át! Azért nem kell megijedni, a monotonnak tűnő haspréseket kiegészítő derék- és hátizom gyakorlatok szinesítik.

Gyakorlatok: Bemelegítés után több blokkban edzhetjük hasunkat, kezdetnek soksok hasprés, majd oldalsó hasizom gyakorlatok segítségével. Ez teszi ki a torna körülbelül felét, majd jön 5 perc oldalt fekvős derékemelgetős feladat, 5 perc derékfordítás állva ("seprűnyéllel" a kézben), kb 8 perc extra rész, ahol mindenféle, nehezebb, főleg lábemelgetős gyakorlatok várnak ránk. Jól összerakott tornaként a sok has mellett végül szintén kb 5-6 perc hátizom gyakorlat zárja a gyakorlatsort a nyújtás előtt.

Zene: Kissé dallamos erőteljes tuc-tuc, hasprések ritmusára megfelelő, egyébként semmi extra.

Környezet: Egy autókereskedésben, nem, nem tévedés, valóban ott, autók között vették fel a tornát, amitől elég szűkös a hely és elég fiús a környezet. Balázzsal tornázik még testvére, Krisztián, egy meglepően szimpatikus és nagyon ügyes fekete hajú lány, valamint Tibi a Hooligens-ből mint sztárvendég. Meg kell jegyezni, hogy Tibi kettő, azaz kettő perc után adja fel először, tehát a kondija nem megfelelő egy ilyen kaliberű tornához. Ez lehet idegesítő is, hiszen minek mutogatják, ha még a felét sem tudja végigcsinálni?! Bár sokadik alkalom után már csak szánalmat érezhetünk sztárvendégünk iránt, aki velünk ellentétben állandó grimaszolások közepette igen gyakran nyúlik el a padlón zihálva. :) Mi pedig csak csináljuk tovább. :)

Összességében: A középső és oldalsó hasizom gyakorlatok megeröltetőek, ám utána egyik blokk sem tart túl sokáig és kellemes ütemben variálódnak a különböző testrészek. Másnap az izomláz garantált, bár igaz, hogy elsősorban a hátban és az oldalsó hasizmokban, derékban. Lábsúllyal nem érdemes csinálni, mert alig van benne lábemelgetős rész. "Lustatornának", más testrészekben érzett izomláz esetére kiváló. Akár kiegészítő hasizomnak is, hiszen a különböző blokkok variálhatóak is.

Kipróbáltad? Mondd el a véleményedet Te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése