2009. február 23., hétfő

Gesztenyés-meggyes kalács

Hozzávalók:

A kelt tésztához(ez a tészta dupla adag, ha csak 1 koszorút akarsz készíteni, felezd a mennyiségeket. 1 egész tojás mehet féladagba is):
  • 1 kg finomliszt
  • 1 csapott ek. só,
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 púpos ek. kristálycukor
  • 1 púpos ek. liszt
  • 25 dkg jó minőségű margarin
  • kb. 2,5-3 dl tej
  • 3 púpos ek. kristálycukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tojás

A gesztenyés töltelékhez

  • 1 kocka (25 dkg) fagyasztott
  • cukrozott gesztenyepüré (natúr is jó, akkor tegyél hozzá kb. 2 ek. cukrot)
  • 0,5 dl főzőtejszín
  • kevés rumaroma
  • kb. 15-20 dkg magozott meggybefőtt

Elkészítés:

A lisztet szitáld át, tedd bele a sót, és jól kever össze. Az élesztőt keverd el a másfél dl meleg tejben, add hozzá az 1 ek. cukrot, és az 1 ek. lisztet, majd keverd jól össze. Melegítsd fel a 3 dl tejet, a margarint olvaszd fel (de vigyázz, ne legyen forró). A felfutott élesztőt, a margarint, a 3 ek. cukrot, a vaníliás cukrot, és a tojást tedd a liszthez, és kezdd el gyúrni, majd folyamatosan adj hozzá annyi tejet, ameddig egy közepesen kemény tésztát kapsz, ami elválik az edény falától, és a kezedtől. Ezután meleg helyen, letakarva keleszd 1 órát. 1 óra múlva olajozd be a kezed alaposan és jól gyúrd át a tésztát, majd tett vissza keleszteni újabb 1 órára. Közben a gesztenyeprüét a tejszínnel és a rumaromával egy villával keverd addíg, amíg kenhető nem lesz. Ezután lisztezett deszkán nyújtsd ki téglalap alakúra a tésztát, kend meg a gesztenyés krémmel, majd szórd meg a meggyel. Óvatosan, mint a bejglit, tekerd fel, majd egy kalácsformába helyezd el úgy, hogy a végeit próbáld összeilleszteni. 20-30 percet hagyd kelni még, majd kend le a tetejét 1 tojással, és kb. 25-30 percig süsd 180 fokon. A végén porcukorral meghintve tálald!

By: Petrácska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése