2009. március 11., szerda

Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 10 dkg margarin (félig megolvasztva)
  • 30 dkg grahamliszt (nálam ebből 5 dkg kukoricaliszt)
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • kb. 4-5 dkg héjnélküli tökmag (ha sózott, azt vegyük figyelembe)
  • 1 nagy marék napraforgómag (helyette lehet ez is tökmag)
  • A tetejére: 1 tojás

1 dl langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Közben összekeverjük a liszteket, a sót, hozzáadjuk a margarint, a felfuttatott élesztőt, majd a maradék tejet is és 5-10 percig gyúrogatjuk. Ha kemény lenne a tészta adunk még hozzá kevés tejet vagy vizet. Ha megdagasztottuk, belegyúrjuk a magvakat is.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kenyérsütőgép áll rendelkezésre, akkor abba csak beletesszük a hozzávalókat és a 20 perces programon megdagasztjuk.

Majd 40 fokra előmelegített sütőben (vagy jó meleg helyen) kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét bekockázzuk, megkenjük felvert tojással. A sütőbe tesszük és 15 perc pihentetés után 190 fokra melegítjük a sütőt, és 15-18 perc alatt aranysárgára sütjük.

Forrás: Egy csipet szeretet + hozzáfűzött Gabye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése