Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 10 dkg margarin (félig megolvasztva)
- 30 dkg grahamliszt (nálam ebből 5 dkg kukoricaliszt)
- 15 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- kb. 4-5 dkg héjnélküli tökmag (ha sózott, azt vegyük figyelembe)
- 1 nagy marék napraforgómag (helyette lehet ez is tökmag)
- A tetejére: 1 tojás
1 dl langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Közben összekeverjük a liszteket, a sót, hozzáadjuk a margarint, a felfuttatott élesztőt, majd a maradék tejet is és 5-10 percig gyúrogatjuk. Ha kemény lenne a tészta adunk még hozzá kevés tejet vagy vizet. Ha megdagasztottuk, belegyúrjuk a magvakat is.
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kenyérsütőgép áll rendelkezésre, akkor abba csak beletesszük a hozzávalókat és a 20 perces programon megdagasztjuk.
Majd 40 fokra előmelegített sütőben (vagy jó meleg helyen) kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét bekockázzuk, megkenjük felvert tojással. A sütőbe tesszük és 15 perc pihentetés után 190 fokra melegítjük a sütőt, és 15-18 perc alatt aranysárgára sütjük.
Forrás: Egy csipet szeretet + hozzáfűzött Gabye
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése